Páté letošní novinky ...Terroir 2018 v prodeji, vinobraní začalo, medailové žně...

4. září 2019

...a také pozvánka na řízenou degustaci Piwi + Pálavy ve vinařství i na další ochutnávky vín Volařík.

Vína Terroir 2018 na láhvi!
Příznivci vín z řady Terroir budou mít opravdu zářivé září - vína Terroir 2018 jsou k dispozici od poloviny tohoto měsíce.

Eliška Becková, enoložka vinařství, k řadě Terroir 2018: "Již 4.7. jsme řadu Terroir dolahvovali, ale vína čekala až do září, aby si odpočinula a Vám vykouzlila blaženost na duši a na jazyku. Suchý vlašák z Kotelné je silně minerální a slaný. Vlašák ze Železné na 9 gramech zbytkového cukru je až neskutečně kovový. Oblíbenec RV z Ořechové hory je lehce botrytický, ovocný a minerální. Veltlínek z 52leté vinice Věstonsko je plný pepře, citrusů s dlouhatánskou plností a dochutí. Rýňák z trati Purmice odráží v chuti i vůni vápenec a sušenou meruňku, je to nejdéle visící hrozno rýňáku v roce 2018 a je to znát! A nakonec je tu nováček svým provedením...suchá Pálava z tratě U Venuše, jejíž rmut byl dva dny macerován. Následně mošt kvasil v dubovém sudu a do 10. 6. se víno míchalo na hrubých kvasincích. Víno má velmi sytou, zlatou barvu, příjemné a intenzivní aroma po čerstvé mandarince s trochou sušené rozinky. Chuť je tak mohutná, že i poněkolika minutách ji cítíte na jazyku.

terroir_rada.jpeg

Na závěr bych ráda zdůraznila, že úsilím všech, kteří s neutuchající láskou a pílí pracují pro vinařství Volařík, jsme dotvořili opět skvostný ročník. A jsme na něj patřičně hrdí!!! Mnoho vín z ročníku 2018 již ukázalo, že se "ve světě" neztratí, takže doufám, že Vám budou naše vína dělat radost stejně jako nám."

6 vín z řady Terroir:

Veltlínské zelené, výběr z hroznů, Perná - Věstonsko, suché, š. 1835 
Nádherný, odrůdový veltlín se zrodil na staré, 52leté vinici. Ukrývá v sobě výrazné pepřové a citrusové aroma s kořenitou a minerální dochutí. Víno je velmi plné, intenzivní a vhodné na dlouhodobé ležení.

Ryzlink vlašský, pozdní sběr, Perná - Kotelná, suché, š. 1837

Suchý vlašák z 30leté vinice Kotelná krásně odráží vápenité podloží Pavlovských vrchů. Aroma i chuť jsou silně minerální, slané a lehce citrusové. Svěží a přesto plná a dlouhá dochuť vína Vám zpestří slavnostní večer.

Ryzlink vlašský, pozdní sběr, Perná - Železná, polosuché, š. 1836

Ryzlink vlašský z nejprestižnější tratě Železná je exkluzivní záležitostí. Nejvýše položená perenská vinice dává víno neuvěřitelně kovové, minerální a slané. Dlouhá a vyvážená dochuť vína je podpořena mícháním na jemných kalech a přítomností Botrytis cinerea na hroznech.

Ryzlink vlašský, výběr z hroznů, Březí - Ořechová hora, polosuché, š. 1815
Oblíbený vlašák z trati Ořechová hora je luxusním spojením vůně vlašského ořechu a sladkého citrónu s medově rozinkovou dochutí, kterou získal díky lehké botrytidě na hroznech. Víno je velmi extraktivní, harmonické a minerální v závěru.

Ryzlink rýnský, výběr z hroznů, Perná - Purmice, suché, š. 1845
Poloha trati Purmice dodala rýňáku silný nádech vápence a sušených meruněk. Díky skvělé vyzrálosti hroznů je víno intenzivní, mohutné a minerální. V chuti je ryzlink harmonický, plný meruněk a citrusů, s botrytickým závěrem.

Pálava, výběr z hroznů, H. Věstonice - U Venuše, suché, š. 1817
Pálava terroir U Venuše je klenotem mezi víny. Kvasila a následně byla dlouhých 10 měsíců míchána na hrubých kvasnicích v dubovém sudu. Díky času a vzorné péči je velmi intenzivní, s vůní po čerstvé mandarince a sušené rozince. Víno má mohutné tělo s dlouhou a lehce slanou dochutí.

 

Medailové "žně"
Nadprůměrně "úrodný" je pro nás letošní rok co do počtu získaných medailí na poli vinařských soutěží, posuďte sami:

Vinař roku 2019 nám nadělil šampiona bílých vín za Ryzlink vlašský, vzb 2017 ze Zimního vrchu (š. 1716).

Král vín 2019 nám již po osmé vynesl ocenění za nejlepší kolekci - máme 4 x velkou zlatou medaili (Sekt Cuvée 2013, Ryzlink rýnský Terroir Purmice 2017, Veltlínské zelené Terroir Věstonsko 2017 a Sylvánské zelené 2018) a 9 x zlatou medaili.    

Nejlepší kolekci máme také z Hradeckého poháru - 3 x velká zlatá medaile (Ryzlink vlašský 2018 - Purmice, Merlot rosé 2018 a Veltlínské zelené 2018 z Věstonska) a 5 x zlatá medaile.

Z Národní soutěže vín 2019 - nominační soutěže Mikulovské podoblasti do Salonu vín - máme 2 x vítěze kategorie (Ryzlink vlašský, vzb 2017 - Zimní vrch a Ryzlink rýnský 2017 - Terroir Purmice), 8 zlatých a dvě stříbrné medaile.

Šampiona máme z Galerie rulandských vín - Rulandské bílé 2017 ze Zimního vrchu (š. 1730) a nejvýše hodnocené víno máme také ze soutěže Biopotravina roku 2019 - titul Biovíno roku 2019 může hrdě nosit Hibernal 2018 z řady Organic.

Z oceněných vín pro Vás připravujeme kolekce, které budou určitě krásným dárkem.

 
Vinobraní 2019 začalo!
Čerstvé novinky z vinohradu přinášíme přímo od zdroje - vedoucího vinohradníka Marka Tichého: "Letošní kampaň odstartoval Solaris z viniční trati Za Turoldem, který se sbíral 20. srpna v pozdním sběru. Následoval Muškát moravský z Ořechové hory a Hibernal z Věstonska. V příštím týdnu přijdou na řadu odrůdy pro výrobu sektu - Rulandské bílé a Veltlínské zelené. Veltlín bude na sekt sbírán ve Vinařství Volařík vůbec poprvé.

Oproti loňskému roku začalo vinobraní o 10 dní později, a to zejména kvůli chladnějšímu a deštivějšímu květnu. Květnová vláha měla naopak velký přínos pro novou výsadbu Na Statkách a díky ní se nové sazenice krásně ujaly. Pokud srovnáme úhrn srážek za měsíce květen-srpen, pak v roce 2018 činily 100 mm, v roce letošním 250 mm srážek.       

Nástup počasí v srpnu byl příznivý - přes den teplo a v noci chladno je pro révu ideální. Výhledově je to s počasím složitější, důležité je, aby v kampani nedošly nějaké katastrofální a extrémní deště. Kvalita hroznů je podobná loňské - tedy velmi vysoká :), kvantita se jeví v celém objemu mírně nižší než loni, ale jsou značné rozdíly mezi odrůdami," uzavírá Marek.

 

Řízená degustace Piwi odrůd a Pálav již 13. 9.
      

Pro příznivce nových odrůd, tzv. novošlechtěnců, interspecifických, či chcete-li Piwi odrůd jsme připravili jejich řízenou degustaci spolu s Pálavami. Deset vzorků, včetně Hibernalu 2018, který se stal Biovínem 2019, Vám představí výkonný ředitel vinařství Ing. Zdeněk Tréšek v pátek 13. 9. přímo ve vinařství v Mikulově (ul. K Vápence 2a) od 18 do 20 hodin.

Ochutnáte kompletní řadu Organic (Hibernal, Johanniter, Solaris a Saphiru), dvě suché Pálavy a dvě Pálavy s vyšším zbytkovým cukrem. Dozvíte se vše podstatné o historii vinařství, o pěstování a výrobě vín a zmíníme i připravované novinky...

Počet míst na degustaci je omezený, rezervace předem je nutná do 12. 9. na sojkova@vinarstvivolarik.cz, případně je možné si rovnou zakoupit vstupenku ZDE.

 

Kde a kdy můžete ochutnat naše vína?
Neustále aktualizovaný přehled akcí sledujte ZDE.

6. 9.
Vinobraní v Edenu, NC Eden Praha
6.-8. 9.
Pálavské vinobraní, Mikulov
13. 9.
Řízená degustace Piwi odrůd a Pálavy, Vinařství Volařík, vstupenky ZDE
13.-14.9.
Vinohradské vinobraní, Praha-Vinohrady
14.-15. 9.
Vinobraní  na Pražském hradě
21. 9.
Vinařské stezky, Pavlov
25. 9.
Vinná galerie, Brno - řízená degustace
26. 9.
Souboj titánů - District 3 Bar, Praha - řízená degustace
27.-28.9.
Plzeňský festival vína
5. 10.
Vinný košt Poděbrady
10. 10.
Ve Špajzu, Měšice - řízená degustace
11. 10.
Vinotéka In vino veritas, Týniště n/O. - řízená degustace
11. 10.
Vinotéka Sommelier, Kralupy n. Vlt. - řízená degustace
17. 10.
Degustace Aliance vinařů V8, rektorát VUT Brno
17. 10.
Vinný šenk Mikeš, Šumperk - řízená degustace
18. 10.
Vína dům, Rakovník - řízená degustace
19. 10.
Vinný košt Sadská
24. 10.
Vinotéka Pulkrábek, Litomyšl - řízená degustace
25. 10.
Nejen vinotéka, Žamberk - řízená degustace
25. a 26. 10.
Vinotéka Děčín - řízená degustace
Za celý tým vinařství přeji pohodové školní dny a těším se na setkání - buď na degustacích, či přímo ve vinařství, otevřeno je denně!

Markéta Sojková