Čtvrté letošní novinky...

17. července 2019

...aneb, co je nového v láhvi, ve vinohradu a na soutěžích. Řízená degustace vlašáků a Představení ročníku v Mikulově.

V nabídce jsou vína ročníku 2018 pod korkem!!

Příznivci vín pod korkem se dočkali. Tradičně je část vín z řady Classic uzavíraná korkem lahvována jako poslední. Už zbývají jen vína z řady Terroir, na ta si budete muset počkat do září...

Naše enoložka, Eliška Becková, hodnotí ročník 2018 takto:" Ročník 2018 je ve znamení nádherných sušších vín. Spousta šarží byla míchána na jemných i hrubých kalech, takže krom vysoké a svěží aromatiky jsou vína velmi plná, intenzivní a dokonale ztvárňují terroir našich tratí. Mnoho vín z ročníku 2018 již ukázalo, že se "ve světě" neztratí. Důkazem toho je množství ocenění, a to jsme teprve v polovině roku.

Nyní Vám můžou dělat doma radost vína dlouho míchaná na jemných kalech a šupovky, které zrály či kvasily na velkých dubových sudech. Co vlášák, to unikát. Co rýňák, to skvost. Skoro se to nedá popsat slovy, musíte je vyzkoušet. Doporučuji RV Pravá klentnická, Purmice, Plotny a bombastický RV ze Zimního vrchu, kde již bylo více botrytidy na hroznech. Z rýňáků určitě ochutnejte RR Věstonsko a Pravá klentnická."

eliska_beckova_enolog1.jpeg

Nových 10 šarží s korkovým uzávěrem:

Chardonnay, pozdní sběr, Perná - Purmice, suché, š. 1809
Velmi ovocné Chardonnay bylo školeno 8 měsíců v dubovém sudu. Aroma po broskvi, banánu a medové hrušce doplňuje lehký vanilkový závěr. Díky vápenci v půdě můžeme ve víně obdivovat mineralitu a slanost.

Müller Thurgau, pozdní sběr, Mikulov - Za Turoldem, polosuché, š. 1846
Jedinečná milerka z naší nejsevernější trati Za Turoldem vždy velmi dlouho vyzrává, což ji dodává ve vůni nádech papáji a kandované citrusové kůry, v závěru převažuje výrazná mineralita až peprnost. Víno je příjemně harmonické a až netypicky intenzivní.

Rulandské bílé, pozdní sběr, Dolní Dunajovice - Zimní vrch, suché, š. 1816
Rulanda byla téměř půl roku míchána na hrubých kalech. Díky tomu je vůně výrazně ovocná  a intenzivní, převažuje broskev, šťavnatá hruška a červený rybíz. Ovoce je dominantní i v chuti, která je plná, harmonická se slaným závěrem.

Ryzlink rýnský, pozdní sběr, Perná - Věstonko, suché, š. 1843
Exkluzivní rýňák jsme 6 měsíců míchali na jemných kalech. Vzniklo noblesní spojení meruněk, citrusových plodů a silné minerality díky vysokému zastoupení vápence v půdě. Víno je intenzivní, harmonické a vhodné na dlouhou archivaci.

Pálava, výběr z hroznů, Perná - Purmice, sladké, š. 1822
Výběrový sběr Pálavy z trati Purmice je plný šťavnatého ovoce jako je mandarinka a broskev, které doplňuje kandovaný ananas a sušená rozinka. Vyšší zbytkový cukr harmonizuje příjemná kyselina.

Ryzlink vlašský, výběr z hroznů, Dolní Dunajovice - Zimní vrch, polosuché, š. 1828
Lehce botrytický sběr dodal vlašáku aroma po kandované citrusové kůře a rozinkách. Velmi plné tělo vína doplňuje vyvážený poměr zbytkového cukru a "křupavé" kyseliny. V závěru vína se objevuje lehká mineralita a slanost.

Ryzlink vlašský, pozdní sběr, Perná - Pravá klentnická, polosuché, š. 1839
Tento Ryzlink vlašský je jednou z největších ozdob tratí v Perné. Mineralita a kovovost přechází až v břidličný vjem vína, který doplňuje lehce citrusový nádech. Vlašák byl 8 měsíců míchán na jemných kalech, a proto je velmi plný a intenzivní.

Ryzlink vlašský, výběr z hroznů, Perná - Purmice, suché, š. 1831
Tak jako každý rok je vlašák z Purmice extrémně minerální. K ovocité a lehce botrytické vůni ladí aroma i chuť po Vincentce. Několikaměsíční batonáž na jemných kalech umocnila mineralitu, která se nazráváním ještě více zvýrazní.

Ryzlink vlašský, pozdní sběr, Dolní Dunajovice - Plotny, suché, š. 1824
Historicky první Ryzlink vlašský, který kvasil ve velkém dubovém sudu a následně v něm byl míchán 7 měsíců na jemných kalech. Víno s vůní po citrusových plodech a slupce vlašského ořechu je v závěru harmonicky spojeno se sladkým taninem dubového sudu. Sytost barvy a velmi plná chuť posunuje vlašák do nové vyšší úrovně.

Tramín kořenný, výběr z hroznů, Dolní Dunajovice - Pod Slunným vrchem, polosladké, š. 1840
Tramín kořenný (Gewürztraminer) je odnož Tramínu červeného. Ve vůni i chuti víno připomíná čajovou růži společně s vyzrálým exotickým ovocem jako je mango a ananas. Díky poloze a písčitému podloží je závěr krásně kořenitý po hřebíčku a skořici.

 

Řízená degustace Ryzlinků vlašských 26. 7. u nás!

Pro příznivce minerálních vlašáků z vyhlášených vinic pod Pálavou jsme připravili vertikálně-horizontální :) řízenou degustaci Ryzlinků vlašských. Deset vzorků, včetně sabráže Sektu Volařík z Ryzlinku vlašského, Vám představí výkonný ředitel vinařství Ing. Zdeněk Tréšek v pátek 26. 7. přímo ve vinařství v Mikulově (ul. K Vápence 2a) od 18 do 20 hodin.

terasa_vinarstvi_2mb.jpeg

Počet míst na degustaci je omezený, rezervace předem je nutná do 25. 7. na sojkova@vinarstvivolarik.cz, případně je možné si rovnou zakoupit vstupenku ZDE.

 

Představení vín ročníku 2018 v Mikulově

Tradiční představení kompletního ročníku 2018 proběhne v Křížovém sklepě v sobotu 3. 8. od 16 do 20 hodin. Ve volné degustaci ochutnáte přes 35 šarží, a to včetně vín z řady Terroir. Potkat se a pohovořit můžete se všemi členy týmu Volařík...

Počet míst na ochutnávku je omezený, vstup si prosím rezervujte předem na sojkova@vinarstvivolarik.cz, případně je možné si rovnou zakoupit vstupenku ZDE.

 

Aktuální situace ve vinohradu

Aktuální stav ve vinohradech okem znalého výkonného ředitele Zdeňka Tréška: "V polovině července jsou v plném proudu zelené práce, jejichž cílem je zpřístupnit zónu hroznů vanoucímu větru a světlu, a to ať již pro lepší dozrávání, tak jako prevence vůči chorobám.

hrozen_orez.jpeg

Současný stav hroznů je rozdílný, záleží na odrůdě a poloze. Bobule jsou většinou ve velikosti většího, pevného hrachu. První dekáda července nám postupně uzavřela hrozny, které se postupně dostávají do přirozeného visu.

Nová výsadba vinice Na Statkách je ve fázi postupného zakořeňování a délka letorostů dosahuje od 20 do 50 cm, a již se plánuje druhá ruční okopávka vinice. Postupně se zde také buduje opěrná konstrukce. Mechanizovaná část vinohradnictví provádí seče bylinných kultur v meziřadí, plánované kultivace půdy, tak aby se co nejvíce hospodařilo s minimem vláhy, která se v půdě nachází, a především probíhá téměř nekonečné osečkování.

Přestože teplotně lehce podprůměrná první dekáda července jen velmi zlehka přibrzdila růst hroznů a révy vinné, a do fyziologické zralosti je ještě daleko, tak lze očekávat spíše brzkou sklizeň, a to možná o 7–10 dní dříve, než je obvyklé. Vypadá to, že kampaň začne ve třetí dekádě srpna odrůda Solaris."

 

Další ocenění pro vína Volařík

Vinařství Volařík se v letošním roce daří získávat ocenění za nejlepší kolekce v rámci soutěží. Po Valtických vinných trzích si nejlepší kolekci "odnášíme" i z Weinparade Poysdorf a z Oenofora.

Nově jsme se také zúčastnili soutěže Vino Tirnavia a Zlatý pohár Česko-Slovenska. Výčet těch nejvyšších ocenění přinášíme:

Víno Tirnavia - velká zlatá medaile - RV Železná - š. 1734

Festwine - 3x velká zlatá medaile - RR Terroir Purmice (š.1725), Fr rosé (š. 1833), RV Terroir Železná (š. 1717)

Weinparade Poysdorf - Bakchův pohár (šampion) - RV Zimní vrch (š. 1716) + nejlepší kolekce

Zlatý pohár Česko-Slovenska - vítěz kategorie bílá polosladká - RR Terroir Purmice (š. 1725)

Zlatý pohár Česko-Slovenska - velká zlatá medaile - RV Purmice (š. 1719)

Oenoforum - šampion mladých vín - RR Věstonsko (š. 1843) + nejlepší kolekce

 

Kde a kdy můžete ochutnat naše vína?

Neustále aktualizovaný přehled akcí sledujte ZDE.

18. 7.

Degustace Aliance vinařů V8 - Strahovský klášter, www.8v.cz

20. 7.

Festival národů Podyjí - volná ochutnávka vín, Mikulov - Náměstí, 14-22 hodin

26. 7.

Řízená degustace Ryzlinků vlašských, Vinařství Volařík Mikulov, 18-20 hod

3. 8.

Představení vín ročníku 2018 - Křížový sklep Mikulov, 16-20 hod

8.-10.8.

Galantské trhy, Galanta - Slovensko

6.-8. 9.

Pálavské vinobraní

27.-28.9.

Plzeňský festival vína

 

Celý tým vinařství Vám přeje pohodové letní dny...