Už i vína pod korkem ročníku 2018 jsou v prodeji...

16. července 2019

Všechna vína ročníku 2018 jsou k dispozici - mimo řadu Terroir, která potěší Vaše chuťové buňky tradičně až od září...A jak hodnotí vína ročníku 2018 naše Eli?

Enoložka vinařství, Ing. Eliška Becková, to vidí takto: "Ročník 2018 je ve znamení nádherných sušších vín. Spousta šarží byla míchána na jemných i hrubých kalech, takže krom vysoké a svěží aromatiky jsou vína velmi plná, intenzivní a dokonale ztvárňují terroir našich tratí.

Mnoho vín z ročníku 2018 již ukázalo, že se "ve světě" neztratí. Důkazem toho je množství ocenění, a to jsme teprve v polovině roku. Nyní Vám můžou dělat doma radost vína dlouho míchaná na jemných kalech a šupovky, které zrály či kvasily na velkých dubových sudech. Co vlášák, to unikát. Co rýňák, to skvost. Skoro se to nedá popsat slovy, musíte je vyzkoušet.

Doporučuji RV Pravá klentnická, Purmice, Plotny a bombastický RV ze Zimního vrchu, kde již bylo více botrytidy na hroznech. Z rýňáků nevynechjte RR Věstonsko, Pravá klentnická.

eliska_beckova_enolog1.jpeg

4. 7. jsme oficiálně dolahvovali řadu Terroir. Ta si do září poleží, aby si vína odpočinula a Vám vykouzlila blaženost na duši a na jazyku. Suchý vlašák z Kotelné je silně minerální a slaný. Vlašák ze Železné na 9 gramech zbytkového cukru je až neskutečně kovový. Oblíbenec RV z Ořechové hory je lehce botrytický, ovocný, minerální. Veltlínek z 52-leté vinice Věstonsko je plný pepře, citrusů s dlouhatánskou plností a dochutí. Rýňák z Purmic odráží v chuti i vůni vápenec a sušenou meruňku, je to nejdéle visící hrozno RR v roce 2018 a je to znát! A nakonec je tu nováček svým provedením... suchá Pálava z tratě U Venuše, jejíž rmut byl dva dny macerován. Následně mošt kvasil v dubovém sudu a do 10. 6. se víno míchalo na hrubých kvasincích. Víno má velmi sytou zlatou barvu, příjemné a intenzivní aroma po čerstvé mandarince s trochou sušené rozinky. Chuť je tak mohutná, že i poněkolika  minutách ji cítíte na jazyku.

Takže doufám, že Vám budou naše vína dělat radost stejně jako nám. Na závěr bych ráda zdůraznila, že úsilím všech, kteří s neutuchající láskou a pílí pracují pro Vinařství Volařík, jsme dotvořili opět skvostný ročník. A jsme na něj patřičně hrdí!!!"