Letošní čtvrté aktuality od Volaříka

6. srpna 2018

Začtěte se do novinek z našeho vinařství...co se u nás děje, na co se chystáme. Co jsme nalahvovali, vyhráli a kde se potkáme...

Co se děje ve vinařství a ve vinicích… 

                Srpen se ve vinohradech nese ve znamení příprav na nadcházející vinobraní. Dochází k redukci hroznů na keřích, odlisťování  a k zasíťování odrůd, které jsou pravidelně cílem nevítaných sběračů – špačků. V letošním roce je třeba čelit i náporu žíznivých vos a nenechavých muflonů, kteří jsou v oblasti Pálavy přemnoženi. Věříme, že vše pro Vás hrozny uhájíme a sběr začne i proběhne bez problémů. Tradičně první sbíranou odrůdou bude Solaris a vše nasvědčuje tomu, že bude posbírán v polovině srpna, což je cca o 14 dní dříve ve srovnání s předchozím rokem.

                Příprava na kampaň probíhá i ve výrobě. Dolahvovávají se poslední šarže ročníku 2017, na etikety čeká řada Terroir, která bude  tradičně k dispozici od září… Vše se připravuje na kampaň 2018, jejíž novinkou bude nová šarže Ryzlinku vlašského z viniční trati Bergrus (panenský sběr) a vypadá to, že se příznivci červených vín mají na co těšit – z Merlotu bude vyrobeno  4 tis. litrů červeného vína. Samozřejmě mu všichni musíme dát čas… Další novinkou pro letošní rok bude hroznový mošt v lahvi o objemu 0,75 l. Právě připravujeme design lahve tak, aby oslovil zejména děti, kterým bude primárně určen. S výsledkem Vás již brzy seznámíme na fb i webových stránkách vinařství.

                V týmu vinařství dochází k dalším změnám. Po 10 letech končí na pozici vedoucího vinohradníka Jindřich Kadrnka a na jeho místo přichází Marek Tichý. Jindra se, stejně jako F ilip Mlýnek, rozhodl plně věnovat vlastnímu vinařství. Oběma patří obrovský dík za to, jak „vstupy“ (špičkové polohy vinic a moderní technologie), které jim zajistil pan Volařík, dokázali přetavit ve víno, které již po 10 let zpestřuje životy několika tisíců vinných příznivců. Stáli u zrodu Vinařství Volařík a bez nich by bezpochyby nebylo vinařství takové, jaké je. Přejeme jim hodně úspěchů na vlastní cestě vinařským světem…          

tichy_marek.jpeg

Nový vedoucí vinohradník - Marek Tichý   

 

                   Z řad vinařství odchází také obchodní zástupce Filip Jasinský a od srpna se můžete těšit na setkání s Tomášem Brázdou, který ve vinařství pracuje již několik let a prošel řadou pozic – od vinice po sklep, vedení degustací pro skupiny, rozvoz vína,…vytvoří tak obchodní tandem s Filipem Koskem, který je na vinařství od letošního dubna.            

brazda_tomas2.jpeg

Nový obchodní zástupce - Tomáš Brázda

 

Dalších 5 vín ročníku 2017 na láhvi:

(v e-shopu vinařství od 8. 8. 2018)

Pálava, výběr z hroznů, Purmice, suché, š. 1708
Pálava z našich nejstarších keřů na trati Purmice zrála 6 měsíců v dubovém sudu. Aroma je plné mandarinek, liči a guavy. Díky ležení na sudu a současné batonáži  na jemných kalech je víno chuťově bohaté, harmonické, s velmi minerálním a slaným závěrem.

Ryzlink vlašský - výběr z hroznů, Purmice, polosuché, š. 1719                                                                 

Vysoká vyzrálost hroznů dala vlašáku z Purmice aroma sladkého citronu a lipového květu s medovými tóny. V chuti dominuje citrusové ovoce, výrazná mineralita a slanost. Vlivem lehké botrytidy na hroznech je víno velmi extraktivní, plné a harmonické.

Ryzlink vlašský - výběr z cibéb, Levá klentnická, sladké, š. 1723, 0,5 l
Perenský vlašák byl sbírán ve stavu vysušených cibébek s 90% botrytidou a při neuvěřitelných 38 stupních cukernatosti. Vyniká medovou vůní s dotekem kandované citrusové kůry a rozinek. V chuti dominuje opět medovost a kandované ovoce s velmi minerálním závěrem.

Ryzlink vlašský, výběr z cibéb, Železná, sladké, š. 1734, 0,5 l
Botrytický sběr z mladé vinice Železná Vás hned u prvního doušku zaujme mohutnou mineralitou a kovovostí - jak ve vůni, tak i v chuti. Ve vůni se přidává medovost a kandovaná citrusová kůra, které posunují tento vlašák na špičku mezi dezertními víny.
 

Rulandské bílé, výběr z cibéb, Zimní vrch, sladké, š. 1730, 0,5 l
Rulandské bílé ze silně botrytických hroznů je explozí přezrálého až sušeného sladkého ovoce jako jsou hruška a červené ovoce. Ovocné tóny doplňuje jemná medovost a mineralita v závěru. Extrémně vysoký extrakt přináší nezapomenutelný zážitek.
 

Oceněná vína z 2. kola Prague Wine Trophy

Tramín červený 2017, š. 1709 – Prague Regional Champion

Rulandské bílé 2015, š. 1512 – Prague Gold

Sauvignon 2017, š. 1703 – Prague Gold

Veltlínské zelené ps 2017, š. 1710 – Prague Gold

vina_mix.jpeg

Ve zkratce, aneb Víte, že…

  • Koncem července putovala první větší zásilka našich vín přes oceán a v USA ochutnají náš vlašák, veltlín i milerku?
  • Koncem srpna budou vyhlášeny soutěže Král vín a Vi nař roku – držíte nám palce?
  • Pro Vás připravujeme vánoční nabídku, kterou obohatí také produkt y společností Bouda, Brazzale Moravia a Hamé…
  • 4. 8. proběhlo tradiční představení vín ročníku v Mikulově, které letos navštívilo přes 200 osob. Pokud jste to letos nestihli, tak si první srpnovou sobotu rezervujte na příští rok
  • Prázdninová otvírací doba na vinařství je prodloužena ve čtvrtek a pátek do 20 hodin a o víkendu máme otevřeno 10-20 hod.

     

 

Kde a kdy můžete ochutnat naše vína?

Kompletní seznam řízených degustací a akcí, na nichž se vinařství prezentuje naleznete zde.

 

9.-11. 8.

Galantské trhy, Galanta, Slovensko - www.trhy.galanta.sk

13.-19.8.

Letní otevřené sklepy - ochutnávka vín Volařík, Penzion Volařík Dolní Dunajovice,   17-20 hod

7. 9.

Vinobraní v Edenu, Praha - www.vinobranivedenu.cz

8.-9. 9.

Pálavské vinobraní, ochutnávka na vinařství So i Ne 10-20 hod, www.palavske-vinobrani.cz

28.-29.9.

Plzeňský festival vína, www.plzenskyfestivalvina.cz

6. 10.

Vinný košt Poděbrady, www.vinnykost.cz

25. 10.

Volná degustace více jak 50 vín Aliance vinařů V8 - Rektorát VUT Brno, www.8v.cz

 

 

Přejeme Vám krásné letní dny,

za celý tým vinařství - Markéta Sojková