Nová tvář ve vinařství - výkonný ředitel Ing. Zdeněk Tréšek

5. června 2018

Od letošního dubna je Zdeněk Tréšek výkonným ředitelem Vinařství Volařík. Rozhodli jsme se, že ho pro vás trochu vyzpovídáme...

Ve Vinařství Volařík jste sice nováčkem, ne tak ve vinařském světě. Prozradíte nám, kde jste dosud působil a na jakých pozicích?

Mé první profesní kroky ve vinařství se datují k roku 1995, kdy jsem nastoupil jako sklepní manipulant ve společnosti Víno Mikulov a zde jsem absolvoval veškeré pracovní procesy od zpracování hroznů na středisku Lazaret (dnes Bottling Printing), přes školení vína ve školicím sklepě ve výrobním závodě Vína Mikulov až po lahvování. Nicméně od roku 2003 jsem působil ve společnosti Tanzberg Mikulov jako hlavní vinohradník a od roku 2010 taktéž jako hlavní technolog. Měl jsem zodpovědnost za celou výrobu, takže od hroznu až po láhev.

Uvažoval jste o změně již delší dobu nebo to bylo nečekané rozhodnutí?  

Ačkoli se to nezdá, tak toto je těžká otázka. Jsem zvyklý mít dlouhodobější plány a ty postupně realizovat a v předešlé vinařské společnosti tomu nebylo jinak. Přesto, když se naskytla příležitost být členem týmu Vinařství Volařík, tak rozhodování nabralo rychlý spád a během jednoho měsíce jsem učinil celkem zásadní rozhodnutí. A pro mnohé nečekané.

Z Tanzbergu jste nepřišel sám...

Spolu se mnou do Vinařství Volařík nastoupil můj dlouholetý spolupracovník, kolega a především kamarád Ing. Filip Kosek. S Filipem, který zastával pozici obchodního zástupce, se známe 12 let a pro mne byla jedna z nejtěžších situací oznámit mu, že je u mě velmi reálná změna zaměstnavatele. Každopádně zcela nezávisle na mně dostal taktéž nabídku, jako obchodního zástupce, do Vinařství Volařík. Pak už to bylo celkem jasné. A s trochou nadsázky - Buď oba, nebo nikdo.

Pozice výkonného ředitele je ve Vinařství Volařík zcela nová – co všechno obnáší?

Vím o tom, že tato pozice je nová, nikoli však účelová, nýbrž cílená. Před nástupem do funkce jsme s majitelem vinařství Ing. Volaříkem probírali co oba očekáváme do budoucna, jaké jsou plány a vize, a to jak ve vinicích tak i ve výrobě. A co to obnáší? Pro mě především chovat se k vinařství jako dobrý hospodář v pravém slova smyslu. Jsem zodpovědný za celkové směrování a řízení vinařství, tvorbu celkové strategie a hlavně udržovat neustále dobré jméno Vinařství Volařík. Takový Supervisor.

Máte nějakou představu, kam by mělo Vinařství Volařík směřovat?

Budu upřímný. Směr vinařství udali společně s p.Volaříkem především Filip Mlýnek s Jindrou Kadrnkou a nelze říct, že by ten směr byl špatný. Naopak. Takže budeme pokračovat v jejich práci, a to hlavně s naší mladou, avšak velmi erudovanou enoložkou, Ing. Eliškou Beckovou, která měla úžasnou příležitost se od Filipa mnohému naučit a již teď vidím, že byla pilnou žákyní, a také s novým hlavním vinohradníkem Markem Tichým, u kterého jde vidět jeho chuť být do budoucna plnohodnotným nástupcem Jindry. Takže budeme pokračovat v produkci špičkových hroznů a ve výrobě těch nejlepších vín.

vina_mix.jpeg

Vidíte prostor pro nějaké novinky, oživení stávající nabídky?

Prostor pro novinky je vždy a záleží na nás všech zainteresovaných ve vinařství, jak si je probereme a jak se k nim následně postavíme. Například jednou z věcí, která jde z dílny našeho marketingu, který zastupuje paní Markéta Sojková, je snoubení našich vín s vybranými produkty partnerů vinařství - sýry, paštiky, marmelády,... Máme v plánu přidat do nabídky hroznové marmelády z našich hroznů a vinné želé. Mohu také prozradit, že jednou ze zásadních novinek bude výroba červeného vína s dlouhým potenciálem zrání. No a samozřejmě, že těch nápadů je více, ale ty si nechám zatím pro sebe.

Kdy a proč jste se rozhodl spojit svůj profesní život s vínem? Jaká fáze "zrození" vína je Vám nejblíž?

Volba mé profese stát se vinařem byla věcí náhody. Moji rodiče neměli vinice, takže žádný vztah jsem do té doby neměl ani k vínu ani k vinicím. Povolání jsem si vybíral v době před rokem 1989 a mé přání být kuchařem se z různých důvodů nenaplnilo. Nicméně mi komisí pro výběr povolání bylo navrženo povolání jako knihovník nebo biochemik při výrobě vína. Čtu rád, ale knihovník mě nepřitahoval. Biochemik? Nevěděl jsem oč jde, ale znělo to velmi vznešeně :)Začal jsem studovat SOUz s maturitou ve Bzenci, a po týdnu jsem věděl, že tohle je má celoživotní vášeň. Prošel jsem si veškeré práce jak ve vinicích, tak ve sklepě, a co mě na tom baví je ta součinnost vinice a sklepního hospodářství. Když jedno z toho nefunguje, tak nemůže vzniknout vynikající produkt. Přestože každé období při vzniku vína je důležité, tak jedno z nejoblíbenějších je doba kampaně, kdy je vinařství provoněno zvláštní vůní kvasících moštů.

Máte nějaký cíl, životní metu, které byste chtěl v profesním životě dosáhnout?

Vždy jsem si kladl cíle, které byly spojeny s danou společností. Nyní je to, společně s celým týmem Vinařstvi Volařík, udržet naše vinařství tam, kam patří. Na špici moravského a českého vinařství. Se svými spolupracovníky produkovat vynikající vína se spokojenými zákazníky. A pokud se nám to bude dařit, tak budu spokojený. Moje krédo je poctivost, pracovitost, pokora a trocha štěstí.

Jaké víno Volařík si rád otevřete? A po čem sáhnete ze světové produkce?

Rád si otevřu všechna a taktéž vypiji. Skvělých vín není nikdy dost. Jen těžko se ukazuje jen na jedno víno, ale pokud bych musel, tak z  vín ročníku 2017 je to například Sauvignon, s dokonalým vyvážením poměru cukr a kyselina, a pak samozřejmě vína z řady TERROIR, především Ryzlink vlašský 2016 TERROIR Železná. Světová produkce je u mne především v podobě červených vín. Mezi má oblíbená patří vína z Bordeaux, včetně filosofie tamních vinařů a taktéž vína z Toskánska.

Jak trávíte volné chvíle? Jaké máte koníčky?

Tu trochu volného času věnuji převážně rodině. Syna podporuji v závodním plavání a ženu se snažím nezlobit :). Mezi mé koníčky patří grilování, fotografování, cestování a téměř jakýkoliv sport - jsem členem fotbalového týmu FC Vinaři.

 

Díky za rozhovor, přejeme hodně úspěchů a pracovní pohodu v novém týmu!