Letošní šesté novinky - listopadové...

12. listopadu 2018

Začtěte se do letošních předposledních aktualit z vinařství - zhodnocení vinobraní 2018, úspěchy na Prague Wine Trophy, vánoční nabídka, klub Přátel Vinařství Volařík i informace o nových prodejních místech :) ochutnávkách a degustacích...

Vinobraní 2018 je za námi!    

"Máme dosbíráno! Letošní vinobraní začalo odrůdou Solaris 10. 8. (o  14 dní dříve než v loňském roce) a skončilo 22. 10. netradičně odrůdou Muller Thurgau (při  krásných 22° ČNM). Celkově bylo letos 47 sběrných dnů.

            Ročník 2018 byl velmi specifický a náročný. Prošli jsme si pestrou škálou počasí - jarní lokální krupobití, velmi teplé a extrémně suché léto až po přívalové srážky, které byly pro révu dlouho očekávané, ale pro dozrávání hroznů přišly v nevhodnou dobu - a způsobily v níže položených lokalitách napadení botrytidou. V druhé polovině vinobraní bylo již počasí příznivé, jak pro dozrávání hroznů, tak pro sběr. Většina hroznů byla sklizena jako pozdní sběr, zbytek v kabinetu či výběru z hroznů", hodnotí letošní průběh kampaně vedoucí vinohradník Marek Tichý.

sber_purmice.jpeg

            Aktuálně ve vinicích probíhá příprava na zimní odpočinek. Máme přioráno, hloubkově jsme prokypřili, ve vytipovaných a více stresovaných lokalitách budeme přihnojovat a čeká nás setí zeleného hnojení. Nezahálíme ani s přípravou nové viniční trati Na Statkách, kde na jaře 2019 vysázíme Ryzlink vlašský, Pálavu, Saphiru a Sauvignon.

            Enoložka vinařství, Eliška Becková, přidává informace ze sklepa: "Nyní polovina sklepa stále kvasí, polovina je již stočena z hrubých kvasnic a většina vín se míchá na jemných kalech. Všechny jistě potěší, že z 80 % budou vína ročníku 2018 suchá, 15 % polosuchých a 4 šarže sladké. V pátek 2. 11. byl lisován Merlot a vypadá skvostně. Čekáme na zásilku nových barrique sudů a pak se budeme těšit na výsledek - nejdříve za rok...

            Zkouška kvašení moštu v sudech probíhá zatím skvěle, Pálavu terroir U Venuše mícháme na hrubých kvasnicích a bude sur lie. Mladá vína jsou velmi svěží a ovocná, ale na hodnocení je ještě čas“, uzavírá Eliška.

 

Vína oceněná na Prague Wine Trophy 2018

            V posledním, čtvrtém kole PWT jsme získali Prague Premium Gold za vína:

0,5 l Ryzlink vlašský, výběr z cibéb 2017, Železná, sladké - krásných 95 bodů (š. 1734)

0,5 l Rulandské bílé, výběr z cibéb 2017, Zimní vrch, sladké - 94 bodů (š. 1730)

Ryzlink vlašský, výběr z bobulí 2017, Plotny, sladké (š. 1715)

Sylvánské zelené, výběr z bobulí 2017, Pod Slunným vrchem (š. 1731)

Prague Gold si odnáší vlašák z Kotelné 2017 (š. 1728) a Gewurztraminer 2017 (š. 1729).

Po všech čtyřech kolech PWT máme 21 medailí.

 

Vánoční nabídka - Přátelé Vinařství Volařík 2019

            Pro letošní vánoční svátky jsme si pro vás připravili dárková balení - nejen vín, ale i vinných džemů, marmelád, paštik a sýru Gran Moravia. Ochutnejte vinné džemy z našich hroznů – Vlašák, Saphira, Pálava nebo si vyzkoušejte neotřelé kombinace – Tramín červený, zvěřinové paštiky a džem z aronie či variantu ve složení suchá Pálava, marmeláda z pomerančů a sýr Gran Moravia. Kompletní nabídku naleznete ZDE.

Pokud hledáte netradiční dárek, věnujte členství v klubu Přátel Vinařství Volařík pro kalendářní rok 2019. Obdarovaný bude mít jistotu, že ochutná všechna vína ročníku 2018, získá několik dárků z vinařství a navíc bude mít volný vstup pro 2 osoby na Představení ročníku - buď do Prahy (polovina června) nebo do Mikulova (první srpnová sobota). Podrobnosti ZDE.

pratele_stred.jpeg

Ve zkratce…

  • otvírací doba vinařství zůstává prodloužená i v podzimním čase...ve čtvrtek a pátek do 20 hodin, v sobotu 10-20 hod, v neděli 10-18 hodin. K ochutnání je vždy 12 vzorků vína na recepci vinařství, samozřejmě i s možností zakoupení vín s sebou
  • jsme ve finále Vinařství roku 2018 - v kategorii střední vinařství spolu s vinařstvím Sonberk z Popic a vinařstvím Johann W z Třebívlic. Budete nám fandit?
  • Pro milovníky našich vín z Brna a Olomouce připravujeme překvapení v podobě prodejen se širokou nabídkou našich vín. V Brně se na vás těšíme v prostorách kryté tržnice na Zelném trhu, a to již 23. 11.!!! Prodejna je výsledkem spolupráce se sýrárnou Syrer Morava, která zde bude nabízet svůj Adygejský sýr a sýrové nitě. Vinařství nabídne  na tři desítky šarží vín, které jsou v aktuální nabídce, včetně vín z řady Organic, Terroir i Sektů Volařík

vizualizace_brno.jpeg