Letošní třetí novinky od Volaříků...

21. června 2018

...aneb přečtěte si, jaká máme nová ocenění, co se děje ve vinohradu, co nového a dobrého je na lahvi a kde se můžeme potkat. Nezapomeňte na Den otevřených dveří v sobotu 30. 6.!

Medailové žně

Letošní jarní měsíce byly pro naše vinařství více než štědré. Z Jarovín rosé máme 4 medaile a ocenění za nejlepší kolekci vín, na Vinařských Litoměřicích jsme získali 7 medailí, na Grand Prix Vinex 9 medailí, na Festwine 10 medailí a z Weinparade Poysdorf si odvážíme 7 medailí.

Vinařský Wimbledon - Valtické vinné trhy nám nadělily 2 stříbrné (Frankovka rosé 2016, RR 2016, Pravá klentnická), 6 zlatých (Večerka 2017, Sauvignon 2017, RV 2016 Terroir Železná, RV 2016 Plotny, RV 2016 Pravá klentnická, RV 2016 Terroir Kotelná), jednu velkou zlatou (RR 2016 Terroir Purmice) a Championa! (Ryzlink vlašský 2016, Levá klentnická)

Do prvního kola Prague Wine Trophy 2018 jsme přihlásili 7 vín...a výsledek? 7 medailí!!! Hibernal 2016 má Prague Premium Gold (90 bodů!) a Prague Gold má milerka, muškát, Pálava (trať u Boží muky) ročníku 2017 a všechny tři nové Sekty Volařík 2014 - cuvée Rulandské bílé+Chardonnay, jednoodrůdový Ryzlink vlašský a Frankovka - Blanc de Noirs.

Na světovém vinařském poli je největším oceněním zlatá medaile z Decanter Word Wine Awards, kterou vybojoval vlašák Purmice 2016. Vypadá to, že svět objevuje minerální vlašáky z vinic pod Pálavou!

volarik-gold.jpeg

Den otevřených dveří…a představení ročníku 2017

Pro zájemce o prohlídku nových prostor vinařství jsme se rozhodli uspořádat Den otevřených dveří v sobotu 30. 6. od 10 do 17 hodin (ul. K Vápence, Mikulov).

 V průběhu akce budou probíhat komentované prohlídky výroby – v 11, 13 a 15 hodin, zájemcům nabídneme vybrané vzorky vín ve volné degustaci. Připraveno je i hudební zpestření a drobné občerstvení.

Pokud chcete přechutnat kompletní ročník 2017 přijeďte tradičně první srpnovou sobotu, tj. 4. 8., do Křížového sklepa (ul. 22. Dubna, u hotelu Volarik, Mikulov). Od 16 do 20 hodin ochutnáte ve volné degustaci přes 30 šarží vín. Na akci je nutná rezervace předem na sojkova@vinarstvivolarik.cz, vstupné 400 Kč na osobu je splatné na místě.

 

Co se děje ve vinicích…

Krátkou reportáž z vinic přináší nový výkonný ředitel vinařství Zdeněk Tréšek: „Nejvýznamnější jarní vinohradnickou akcí  byla dubnová výsadba Ryzlinku vlašského ve viničních tratích Bergrus a Levá Klentnická na celkové ploše 1,6 ha.

bergrus_vysadba.jpeg

V současné chvíli, tj. druhé dekádě června, se réva vinná nachází zhruba v předstihu tří týdnů oproti běžným letům, kdy zpravidla některé odrůdy teprve dokvétají, avšak nyní jsou hrozny již ve fázi velikosti hrachu a brzy se začnou uzavírat a následně zaměkat. Tento předstih se týká i agrotechniky a zelených prací. Na všech vinicích jsou již očištěny kmínky, udělán podlom, réva vinná je zastrčena do dvoudrátí, jednou již proběhlo osečkování ožínací lištou a pomalu se chystáme na druhé kolo ožínání. Ze zóny hroznů jsou postupně vylamovány zálistky. Z agrotechnického hlediska máme všechny vinice zkultivované, zmulčované a dokončili jsme druhé ošetření proti chorobám a škůdcům s doplněním živin, které réva v době intenzivního růstu potřebuje.

Z důvodu rychlého vývoje fenofází révy vinné již nyní začínáme plánovat redukci hroznů, a to jak formou shazování celých hroznů, tak i zakracování hroznů o 1/3, což nám, společně se zastrkováním a částečným odlisťováním v zóně hroznů, zabere téměř všechen čas do začátku sklizně, která se také odhaduje přibližně o 2 týdny dříve s ohledem na technologickou a aromatickou zralost. Nebylo by překvapením, kdyby se Solaris začal sbírat již kolem 12. srpna.

Rychlý vývoj růstu révy je zapříčiněn průběhem agroklimatologických podmínek, které v letošním roce panují. Nepříliš významná, avšak postupná zimní vláha, průměrný průběh zimního období a následný skok do letních teplot koncem března udává směr vývoje révy vinné, který je ve výrazném předstihu a současný odhad sklizně, v tuto chvíli, předpokládá nárůst o 30 % oproti předešlým letům. Přestože souhrn srážek v Mikulově a blízkém okolí od května nepřesáhl 65 mm, tak starší, vitální keře révy vinné dokáží, zatím, s touto vláhou hospodařit, to ovšem nemusí platit během následujících dnů. Pokud bude tento „suchý“ trend pokračovat, lze předpokládat, že réva bude brzdit svoji přirozenou intenzitu růstu.“

 

Další vína ročníku 2017 jsou v nabídce

Od posledních aktualit jsme pro Vás nalahvovali:

Johanniter Organic – pozdní sběr, Věstonsko, polosuché, š. 1735

Šťavnatý Johanniter skrývá lehké ovocné pohlazení červeného pomeranče a manga. Chuť je velmi ovocná, plná, kořenitá a příjemně harmonická díky vyváženosti kyseliny a zbytkového cukru.

Johanniter je uzavřen skleněným uzávěrem – VINOLOKEM. Jde o pilotní odrůdu pod sklem, od příštího ročníku bude již takto uzavřena kompletně celá řada ORGANIC.

Hibernal Organic – výběr z hroznů, Věstonsko, polosladké, š. 1737

Vyšší stupeň vyzrálosti hroznů dodal Hibernalu rýňákový nádech, který doplňuje příjemná vůně černého rybízu. Vyvážená chuť po rybízu a šťavnatém kiwi je velmi dlouhá a intenzivní, v závěru doplněná lehkou mineralitou.

Saphira Orgnic – výběr z hroznů, Věstonsko, polosladké, š. 1736

Sametová a šťavnatá Saphira vás okouzlí vůní vyzrálého ananasu a marakuji. Intenzivní chuť po ananasu a angreštu doplňují tóny orientálního koření.

pratele_orez.jpeg

Gewurztraminer – výběr z bobulí, Pod Slunným vrchem, sladké, š. 1729

Botrytický sběr dodal Gewurztramineru  extrémní medovost a vůni po čajové růži. Chuť je krásně vyvážená zbytkovým cukrem a kyselinou. Převládají  tóny vyzrálého tropického ovoce jako je mango, liči a marakuja. Velmi plný extrativní závěr doplňuje kořenitost a mineralita.

Chardonnay – výběr z hroznů, Purmice, suché, š. 1713

Neotřelé Chardonnay  Vás okouzlí jedinečnou aromatikou po ovoci jako je banán, broskev a nektarinka. Půlroční zrání na jemných kalech v novém sudu nádherně spojilo chuť vyzrálého tropického ovoce a sladkých taninů z dubového dřeva. Závěr vína je dlouhý, minerální a slaný.

Pálava – výběr z hroznů, Věstonsko, suché, š. 1706

Pálava z Věstonska v sobě ukrývá aromatiku svěžího ovoce a květin, vyniká mandarinka, liči, fialka a čajová růže. Díky čtyřměsíčnímu ležení v dubovém sudu a vyváženosti zbytkového cukru s kyselinkou je chuť krásně plná, komplexní a harmonická.

Pálava – pozdní sběr, Levá klentnická, suché, š. 1705

Pálava nabízí ve vůni explozi šťavnatého exotického ovoce – liči, guavy a marakuji. Díky vysokému stupni vyzrálosti hroznů a skvělé poloze viniční tratě je chuť plná, harmonická a v závěru lehce minerální.

Sauvignon – pozdní sběr, Levá klentnická, polosuché, š. 1703

Exkluzivní Sauvignon s příjemnou vůní černého rybízu a květu angreštu Vás nadchne vyváženou chutí, v níž dominuje černý rybíz, angrešt a grapefruit. Minerální tóny v závěru vína jsou typické pro vinice v Perné.

Ryzlink rýnský – výběr z hroznů, Věstonsko, polosladké, š. 1726

Vysoce extraktivní ryzlink z perenské trati v sobě ukrývá smyslné aroma po přezrálém citrusovém ovoci a kdouli. Perfektně sladěnou kyselinku se zbytkovým cukrem a lehkou botrytidou doplňuje kořenitost a minerální závěr.

Ryzlink rýnský – výběr z hroznů, Ořechová hora, polosuché, š. 1712

Pronikavé aroma rýňáku spojuje lehký nádech petroleje se svěžestí citrusového ovoce. V chuti dominuje limetka, pomeranč a žluté jablko. Vysoce extraktivní víno nabízí kořenitou a minerální dochuť.

Ryzlink rýnský – výběr z hroznů, Zimní vrch, polosladké, š. 1722

Příjemná rozmanitost rýňáku je dána vápencovým okem v podloží a vysokým stupněm botrytidy při sběru. Aroma je plné tónů po medu a kandované citronové kůře. V chuti se prolíná sušená meruňka, rozinky, medovost a výrazná mineralita se slanou dochutí.

Ryzlink vlašský – výběr z bobulí, Plotny, sladké, š. 1715

Bobulový botrytický sběr dodal vlašáku z Ploten nádech po kandované citrusové kůře a rozinkách. V chuti se spojuje sušené mango a medovost. Závěr vína je velmi plný, extraktivní a minerální.

Sylvánské zelené – výběr z bobulí, Pod Slunným vrchem, sladké, š. 1731

Vysoká vyzrálost hroznů a lehká botrytida vynesly sylván na novou úroveň. Ve vůni i chuti převládá medová hruška a jablko Golden. Vysoká extraktivnost společně se šťavnatou kyselinou a kořenitostí přináší unikátní prožitek.

Veltlínské zelené – výběr z hroznů, Věstonsko, suché, š. 1704

I přes to, že jde o mladší výsadbu veltlínu, již krásně prezentuje unikátnost pálavských tratí. Víno má aromatiku čerstvě rozemletého pepře a citrusové kůry. Díky několikamesíčnímu batonážování je chuť velmi plná a intenzivní, citrusová, s velmi kořenitým a minerálním závěrem.
 

 

Sekty Volařík 2014 – 30 měsíců na jemných kalech!

Frankovka klaret – extra brut, š. 1408
Famózní sekt z Frankovky pro Vás zrál 30 měsíců na jemných kalech. Intenzivní vůně po autolýze kvasinek příjemně ladí s aromatikou nazrálých třešní. Extraktivní a dlouhá dochuť sektu připomíná třešňový kompot s velmi kořenitým závěrem. Sekt z Frankovky má v naší nabídce premiéru. Odrůdou se nenechte zmást, jde o Blanc de Noirs, v sektu tedy hledejte zlatavé tóny.

Cuvée Chardonnay, Rulandské bílé – extra dry, š. 1409      

Ze snoubení odrůd Chardonnay a Rulandské bílé  se zrodil nádherně ovocný sekt, který je díky 30měsíčnímu ležení na jemných kalech příjemně plný a harmonický.   Ve vůni i chuti dominují tóny přezrálého ovoce s čerstvou chlebovou kůrkou a decentní mineralitou v závěru. 

Ryzlink vlašský - extra dry, š. 1434

Sekt z Ryzlinku vlašského z vyhlášené viniční trati Železná zrál 30 měsíců na jemných kalech a právem bude korunovačním klenotem Vašich slavnostních chvil. Jemné autolýzové tóny, kandovanou citrusovou kůru a medovitost ve vůni doplňuje v chuti mineralita a slanost perenských tratí.


Kde a kdy můžete ochutnat naše vína?

Kompletní seznam řízených degustací a akcí, na nichž se vinařství prezentuje naleznete zde.

 

27. 6.

Řízená degustace - Vinotéka U Tří knížat, Brno

28. 6.

Ochutnávka vín KBJ - Prague Wine Pension

30. 6.

Den otevřených dveří v nové budově vinařství v Mikulově

7. -8. 7.

Mikulovské sklepy open, www.vinarimikulovska.cz

19. 7.

Degustace více jak 50 vín Aliance vinařů V8 - Strahovský klášter Praha, www.8v.cz

21. 7.

Ochutnávka vín od vinařů z ČR i Rakouska - Festival národů Podyjí, Mikulov

4. 8. 

Ochutnávka vín Volařík ročníku 2017, Křížový sklep Mikulov

25. 10.

Degustace více jak 50 vín Aliance vinařů V8 - Rektorát VUT Brno, www.8v.cz

 

 

 

Za celý tým vinařství přeji pohodové dny.