Ohlédnutí za rokem 2016...

19. prosince 2016

...aneb co vinařství tento rok dal a vzal? Zrekapitulujeme uplynulý rok z pohledu vinohradníka Jindřicha Kadrnky, enologa Filipa Mlýnka a ředitele vinařství Ing. Miroslava Volaříka.

Jindřich Kadrnka má na starosti vinohrady u Volaříka, dá se říct odjakživa. Jak hodnotí rok 2016? " Průběh letošního roku byl ve srovnání s ročníkem 2015 o mnoho složitější a připravil pro nás nejednu zkoušku.

Na jaře jsme vysadili nové vinice v Březí na Ořechové hoře a v Perné na Bergrusu, kde jsme vysázeli Ryzlink vlašský a rýnský. Taky nás trochu pozlobil mráz, který snížil výnos cca o 10 %, což nevadí. Největší škody a ztráty v hroznech nám tak způsobili srny a muchy octomilky. Tady odhaduji ztrátu v hroznech až kolem 20 000 kg. V průběhu vegetace byly srážky hodně časté a proto taky tlaky chorob vysoké. Vše jsme však zvládli a 31. srpna jsme začali, již tradičně, první sklizeň Solarisu Za Turoldem.

Sklízeli jsme letos poprvé Ryzlink rýnský Zimní vrch, o polovinu se zvedla plocha Ryzlinku vlašského na Zimním vrchu a Sylvánského zeleného Pod slunným vrchem. Letos jsme naposledy sklidili Cabernet Moravii na Levé klentnické. Sběr jsme končili 24. listopadu Ryzlinkem vlašským z Kotelné.

Celkem bylo 37 sběrných dnů do sklepa a přijalo se celkem 230 970 kg hroznů. Sklizeň hroznů tak byla časově výrazně delší. Na jarní výsadbu jsme zrigolovali pozemky na Kotelné, Věstonsku a U Venuše. Dále jsme se pustili do čištění a přípravy pozemků na výsadby nových vinic v roce 2018 a to na Bergrusu a Věstonsku." Toliko Jindra.

jindrich_kadrnka.jpeg

Sklepmistr, odborně enolog, Filip Mlýnek hodnotí vína letošního ročníku velmi explozivně:

“Tož je to bomba atomová. Vína jsou plná, s obrovským potenciálem a nádherným aroma, které je středně agresivní, čisté, s větším obsahem kyselinek. Letošní ročník hodnotím jako ročník minerality, především u vlašáků a rýňáků  se to extrémně projevuje.  I v chuti jsou velmi výrazné minerální tóny Mikulovska.  Extrakty se pohybují celkem vysoko a suchost letošního ročníku je u Volaříkovic vinařství nejvyšší za celou dobu jeho existence.

V ročníku 2016 je 39 šarží vín, z toho dvě vína rosé (Frankovka a Merlot), 6 vín v řadě Terroir (Ryzlink vlašský z vinic Železná, Kotelná, Ořechov á hora, Ryzlink rýnský z Purmice, Rulandské bílé z Levé klentnické a Veltlínské zelené z trati Věstonsko) a 3 vína v řadě Organic (Hibernal, Johanniter, Saphira). Celkem se můžete těšit na cca 230 tis. lahví, které budou naposledy lahvovány ve stávající budově vinařství. Mimo standardní zpracování v nerezových tancích se 4 šarže dočkaly ležení v dubových sudech (tři z nich zbrusu nové!) – RV Plotny, RR Věstonsko, Pálava Věstonsko a Chardonnay Purmice. Takže žhavte pohárky!"

filip_mlynek.jpeg

Celkové shrnutí patří Miroslavu Volaříkovi: "Za mě je určitě nejvýraznější a nejočekávanější událostí letošního roku zahájení výstavby nové budovy vinařství. Všichni se na nové prostory moc těšíme a věříme, že i zákazníci a návštěvníci vinařství uvítají reprezentativní prostory, které si naše vína právem zaslouží. Samozřejmě vnímám, že vína letošního ročníku budou výjimečná a mineralitou i nízkým zbytkovým cukrem ještě více podtrhnou jedinečnost Terroir Pálava."

miroslav_volarik.jpeg

Rok 2016 je zhodnocen velmi dobře až výborně a nám nezbývá než si přát, aby rok 2017 dopadl minimálně podobně :)